15 Ιουν 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών», την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015  από τις 9.30 έως τις 15.00  στο Κινηματοθέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (κάτω από τη Λέσχη Αξιωματικών) το τοπικό παράτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με τη συνεργασία  του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΑΡΓΩ) και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν επιστημονική ημερίδα με θέμα: "ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ... Χωρίς Ουσίες. Θεραπευτική πρόταση ή/και κοινωνικό μήνυμα"
(Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις)

Πρόγραμμα ημερίδας

9.30: Έναρξη - Εγγραφές - Εισήγηση σχετικά με τους στόχους της Ημερίδας

10.00: 1ο Στρογγυλό Τραπέζι
Θέμα: «Προγράμματα Ελεύθερα Ουσιών» - Απεξάρτηση και Θεραπεία (Η ερμηνεία της απεξάρτησης και η διαφορά της από την γενική έννοια της «θεραπείας») Τα Προγράμματα Απεξάρτησης δεν στηρίζουν απλώς την προσπάθεια των μελών τους, αλλά τα οδηγούν και στη βεβαιότητα ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα δύ- σκολα και τα δυσάρεστα, χωρίς τη χρήση ενός εξαρτησιογόνου παράγοντα.

Συντονίστρια: Βάγια Μαρία
Ομιλητές: Καλαμπαλίκης Βασίλης – Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Γεωργάκας Παναγιώτης, τ. Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγράμματος «ΑΡΓΩ»

11.15: 2ο Στρογγυλό Τραπέζι
Θέμα: «Πρωτογενής Πρόληψη» - Οι προοπτικές της σε ένα περιβάλλον υποστήριξης του διαχωρισμού μαλακών - σκληρών, νομιμοποίησης των πρώτων και εξάπλωσης της Υποκατάστασης. Η πρωτογενής πρόληψη προάγει στάσεις ζωής κυρίως σε εφήβους και παιδιά. Σε ηλικίες δηλαδή που κυριαρχούν η ανάγκη αναζήτησης, ο προβληματισμός, η διά- θεση για πειραματισμούς. Αν το συγκροτημένο κράτος, η ευνομούμενη πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα, διαμορφώνουν μία ανοχή έναντι κάποιων εθιστικών ουσιών, ο ρόλος της πρωτογενούς πρόληψης περιορίζεται επικίνδυνα.

Συντονιστής: Τσιούνης Ανδρέας
Ομιλητές: Κυριακίδου Μαρία (Κ.Π. «Πυξίδα»)
Μαυρομιχάλης Αναστάσης (Κ.Π. «Ελπίδα»)
Ζουντουρίδου Βασιλική (Δίκτυο Άλφα)

12.30: 3ο Στρογγυλό Τραπέζι
Θέμα: «Η Κοινωνική Επανένταξη και η Επαγγελματική Αποκατάσταση πρώην εξαρτημένων σε συνθήκες Οικονομικής κρίσης» (Προβληματισμοί, ανησυχίες, προτάσεις) Η Κοινωνική Επανένταξη και η Επαγγελματική Αποκατάσταση πρώην χρηστών, συνιστούν την ολοκλήρωση μίας μακράς και επαχθούς προσπάθειας. Η μη επίτευξή τους δεν απαξιώνει μόνο την προσπάθειά τους, αλλά δημιουργεί και αρνητικές προοπτικές.

Συντονιστής: Τζιάρας Κώστας
Ομιλητές: Χαριτάκη Γιούλη (ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ)
Κουλοπούλου Αθηνά (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ)
Μεσημέρη Ιουλία (Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» - Ψ.Ν.Θ.)
Βέττας Χρήστος (ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ)

13.45: 4ο Στρογγυλό Τραπέζι
Θέμα: «Οι δυνατότητες της οικογένειας να στηρίξει τα μέλη της» Η οικογένεια αποτελούσε πάντοτε μέρος της απεξάρτησης και στήριγμα του απε- ξαρτημένου για επιτυχημένη επιστροφή στον κοινωνικό ιστό. Ποιες είναι όμως οι δυνατότητές της στην υπάρχουσα συγκυρία;

Συντονιστής: Τσοχανταρίδης Αλέκος
Ομιλητές: Ξυρουδάκης Στράτος (Σύλλογος Γονέων Προγράμματος «ΑΡΓΩ»)
Ζεϊμπέκης Φώτης (Σύλλογος Γονέων Θ.Π. ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ)
Καρκανέβατος Χρήστος (Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» - Ψ.Ν.Θ.)
Δανιηλίδου Βαγγελιώ (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ)
15.00 - 15.20: Ελεύθερες Τοποθετήσεις